Gelderse smaken Voeding en gerechten in 8 Gelderse musea

Gelderse smaken - Voeding en gerechten in 8 Gelderse musea (1)

Datum

3-9-2017 t/m 31-5-2018

Vanaf 3 september 2017 t/m mei 2018 organiseren acht Gelderse musea exposities, lezingen, workshops, culinaire wandelingen en andere leuke activiteiten over de historie van voeding en gerechten in Gelderland. De activiteiten vinden plaats in het Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen, Museum Nijkerk, Museum Het Pakhuis Ermelo, Museum Elisabeth Weeshuis Culemborg, Stadsmuseum Doetinchem, Museum Kasteel Wijchen, Museum Nairac Barneveld, en in het Flipje en Streekmuseum Tiel.

In het najaar van 2017 slaan acht kleine Gelderse musea de handen ineen en gaan met het thema ‘Voeding en Gerechten’ aan de slag. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten worden verschillende doelgroepen verbonden (ouderen, nieuwkomers, gezinnen, leerlingen, toeristen). Musea uit Tiel, Culemborg, Ermelo, Barneveld, Nijkerk, Doetinchem, Nijmegen en Wijchen brengen gezamenlijk en gelijktijdig het thema Voeding en Gerechten op een verrassende wijze voor het voetlicht. Het betreft een nog niet eerder gerealiseerd samenwerkingsverband, dat voorkomt uit het Netwerk Directeuren Kleine Musea, o.l.v. Erfgoed Gelderland.

Exposities

3 september 2017 tot 2019, Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen
Wat de pot schaft’ gaat over 150 jaar aan tafel in het weeshuis Neerbosch. Tijdens de opening van de expositie 3 september wordt ook het gelijknamige boek gepresenteerd over de voedsel-historie van weeshuis Neerbosch, met recepten. Deze expositie heeft een lange looptijd!

11 oktober 2017 t/m 8 januari 2018, Flipje en Streekmuseum Tiel
‘Medel, 6000 jaar handelsknooppunt. Topstukken uit de Schatkamer van de Betuwe’

14 oktober 2017 t/m 10 januari 2018, Museum Nijkerk
‘Verandering van spijs doet eten’, de veranderingen van voeding vanaf de Late Middeleeuwen tot nu toe, met aandacht voor de voedselproductiesector van Nijkerk.

3 november 2017 t/m 6 januari 2018, Museum Nairac
‘Food! Eten in de kunst en design van nu’ over voedsel in hedendaagse kunstwerken, Museum Nairac

Om bij te wonen

Vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober, Pop-up-museum Stevenskerk Nijmegen
Van 't Lindenhoutmuseum vertelt over de voedingsmiddelen van Neerbosch.

Woensdag 18 oktober 19.30 uur,  Museum Nairac Barneveld
Lezing en proeverij door Karen Groeneveld over eetgewoonten en gerechten uit de tijd van Jan van Schaffelaar.

Woensdag 25 oktober, Museum Nijkerk
Lezing en proeverij over eetbare paddenstoelen in zowel historische als in nieuwe gerechten. 

Vrijdag 27 oktober, Stadsmuseum Doetinchem
Lezing met proeverij door kunsthistorica Maria Driessen over voedsel en de rol van eten in kunsthistorisch perspectief, met nadruk op de Achterhoek.

Zaterdag 4 november 14.00 uur, Flipje en streekmuseum Tiel
6000 jaar muziek en feest. Lezing door Lisette Le Blanc, kunsthistoricus en conservator over muziek en eten door oudkomers en nieuwkomers.

Zondag 19 november (Elisabethdag), Elisabeth Weeshuis Museum Culemborg
Toneelstuk ‘Buurvrouw en buurvrouw bakken een feesttaart’ - een theaterstuk over het eten in het weeshuis van 1560 tot 1952. Drie voorstellingen, maximaal 30 personen per voorstelling, gratis entree. Na afloop is er gelegenheid om van de taart te snoepen.

Zaterdag 25 november 13.00 uur, Museum Kasteel Wijchen
‘Proef en beleef’, belevenislezing met bereiden historische hapjes. Manon Henzen van Historisch kookatelier Eet!verleden vertelt over eetgewoonten, smaken en gerechten uit 2000 jaar culinaire geschiedenis. Na de lezing gaan deelnemers, jong en oud, zelf historische hapjes bereiden.

Zondag 26 november 14.00 uur, Flipje en streekmuseum Tiel
6000 jaar eten; lezing door Lisette Le Blanc, kunsthistoricus en conservator over historisch eten en eten van nieuwkomers.

Leuk om te doen

Workshops op afspraak, Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen

In samenwerking met Het Historische Kookatelier eet!verleden (Manon Henzen) zijn er diverse workshops in het kinderdorp Neerbosch.  

14 t/m 22 oktober en 23 december t/m 7 januari, Museum Het Pakhuis Ermelo
Beleefprogramma voor jong en oud ‘Aan tafel Koken met de Romeinen’ en kinderrondleiding ‘De ogen van de Romein zijn groter dan z’n maag‘. In de kerstvakantie is er ook de kinderworkshop 'de Romeinse keuken'.

De laatste donderdag van de maand, Museum Nijkerk
Walking lunch, culinaire stadswandeling vanaf 12.00 uur.

De laatste vrijdag van de maand, Museum Nijkerk
Walking dinner, culinaire stadswandeling vanaf 16.30 uur.

Zaterdag 4 november 14.00 uur en zaterdag 16 december 14.00 uur, Museum Nijkerk
Proeverijen, gerechten gemaakt door oude en nieuwe Nijkerkers.

Oktober en november, Flipje en Streekmuseum Tiel
Eetmiddagen om kennis te maken met gerechten van ouderen uit de streek en van nieuwkomers zoals bewoners uit Turkije, Marokko en de Molukken. 

Woensdag 3 januari 14.00 uur, Museum Nairac Barneveld
Smaakvolle workshop in een ‘Barnevelds jasje’.

Voor scholen

  • Programma Museum Nijkerk voor groep 5/6, ‘Verandering van spijs doet eten’,  
  • Programma Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen voor groep 5/6,  ‘Kijkje in de keuken van kok Knippers’, over het wezendorp Neerbosch    
  • 31 oktober, 1, 7 en 8 november  13.00 – 14.00 uur Leerlingen van het Nijkerks Praktijkonderwijs koken oude en nieuwe gerechten voor ouderen in zorginstellingen. Locatie: Accent Praktijkonderwijs Nijkerk, deelname op uitnodiging. 

 

De activiteiten kwamen tot stand met een subsidie van Provincie Gelderland.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl